Sök

Debattinlägg om hemförlossningar

SFOG har formulerat ett svar på en debattartikel i SVD gällande offentlig finansiering av hemförlossningar.

Replik till ”Tillåt hemfödsel i den offentliga vården” SvD 2/7: Hemfödsel bör inte ingå i skattefinansierad vård. 

Publicerat 240726 i SVD

Barnmorskeförbundet argumenterar för skattefinansierad sjukhusansluten barnmorskeassisterad hemförlossning för friska omföderskor. Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG) delar inte den uppfattningen baserat på vetenskap och erfarenhet. 

Sverige är ett av de säkraste länderna att föda barn i, tack vare vår nuvarande organisation för förlossningsvård. Vi har en av världens lägsta barnadödligheter vid förlossning och under de första 28 levnadsdagarna (perinatal dödlighet). Vi har även en låg andel kejsarsnitt och sugklockeförlossningar samt en extremt låg mödradödlighet. Detta är resultatet av en välfungerande, tillgänglig, kostnadsfri, skattefinansierad mödrahälsovård, specialistmödravård, avancerad övervakning och diagnostik, samt förstklassig neonatalvård.  

Det är problematiskt att, som barnmorskedebattörerna gör, hänvisa till observationsstudier av låg till måttlig vetenskaplig kvalitet från andra länder där grundrisken för mor och barn är högre än i Sverige och vårdorganisationen är annorlunda. Till exempel erbjuder Nederländerna barnmorskeassisterad hemförlossning kostnadsfritt, medan sjukhusförlossning kostar cirka 5000 kr i egenavgift. Nästan 20 % av omföderskor föder hemma där. Nederländerna har dock högre perinatal dödlighet än Sverige. Vi vill inte öka risken i Sverige. Den enda svenska studien (Lindgren et al. 2008) jämförde 897 planerade hemförlossningar med 11 341 planerade sjukhusförlossningar och fann att risken för perinatal dödlighet var högre vid hemförlossningar med högst risk för förstföderskor, men skillnaderna var inte statistiskt signifikanta på grund av mycket få dödsfall i båda grupperna. 

Säkerheten vid förlossning är avgörande eftersom även små riskökningar för perinatal död skulle leda till fler dödsfall per år samt också innebära fler fall av sjuklighet. En viktig orsak till ökad risk vid hemförlossning är skillnaden i tillgång till kompetens och utrustning. Vid en hemförlossning finns exempelvis inte tillgång till avancerad fosterövervakning, och vid komplikationer kan transport till sjukhus negativt påverka hur det går för mor och barn. 

Ett vanligt argument för hemfödsel är att andelen ingrepp under förlossningen minskar samt sannolikheten för en fysiologisk födsel ökar. Förlossningsvården följs noggrant genom Medicinska födelseregistret och Graviditetsregistret. Öppna data från dessa register visar att Sverige har en låg andel kejsarsnitt, sugklockeförlossningar och klipp, jämförbart med eller lägre än vid planerade hemförlossningar i andra länder. Svensk förlossningsvård kännetecknas av teamarbete mellan barnmorskor, undersköterskor och vid behov läkare, vilket möjliggör en fysiologisk födsel även på sjukhus. En fysiologisk födsel innebär att förlossningen sker utan medicinska ingrepp och med gott resultat. Skulle förlossningen avvika från det normala kan medicinska åtgärder vidtas omedelbart. 

Den svenska förlossningsvården är dygnet-runt bemannad av fast personal på alla positioner, med tillgång till avancerad vård. En eller två barnmorskor i ett hem kan inte hantera alla allvarliga situationer som kan uppstå. Förlossningar på sjukhus kan skyndas på med sugklocka eller kejsarsnitt för att öka säkerheten, men dessa beslut är alltid väl avvägda. 

Att hänvisa till IVOs kritik av förlossningsvården som skäl för hemförlossningar är orimligt. Kritiken beror ofta på bristande bemanning och hög stressnivå. Lösningen är inte att omfördela barnmorskor till hemförlossningar, vilket skulle förvärra barnmorskebristen på sjukhusen. Hemförlossningar kräver två barnmorskor under en längre tid, vilket skulle leda till en olycklig resursförflyttning från sjukhusens komplicerade förlossningar till lågriskfödande, företrädesvis i storstäder. 

Erfarna barnmorskor behövs på sjukhusen där de kan ge handledning till nya barnmorskor och hantera komplicerade förlossningar. SFOG anser att förlossningsvårdens mål är att minimera riskerna för mamma och barn samt undvika onödiga ingrepp. Vården ska ges enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, med hänsyn till den födandes önskemål. 

Skattefinansierad vård ska vara kostnadseffektiv och fokusera på de med störst behov. Efter noggrann riskvärdering och information kan enstaka omföderskor föda hemma med assisterande barnmorska om starka önskemål finns, men skattemedel bör inte användas för att öka hemförlossningar. De bör också korrekt diagnos sättas för att möjliggöra kvalitetsuppföljning.  

Det är bättre att satsa på att förbättra förlossningsvården på sjukhusen genom att skapa en mer tilltalande miljö, öka barnmorskenärvaron, kontinuiteten och förbättra bemanningen i både förlossnings- och eftervård. Detta skulle gagna alla gravida, både friska och sjuka, och leda till en ännu bättre och mer jämlik förlossningsvård. 

Det finns inget alarmistiskt, hierarkiskt eller paternalistiskt bakom dessa fakta och argument. Utifrån dagens forskningsläge och beprövad erfarenhet anser SFOG att vårdens resurser inte ska prioriteras till att finansiera hemförlossningar. SFOG anser istället att resurserna ska prioriteras för att ytterligare förbättra befintlig förlossningsvård så att resurser i större utsträckning fördelas till de som har störst behov, det vill säga gravida med komplikationer och förlossningar som riskerar att bli komplicerade. 

 

Christer Borgfeldt, Professor, Överläkare, Ordförande SFOG 

Marion Ek, Docent, Överläkare, Vice ordförande SFOG 

Linda Iorizzo, Med dr, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Sofie Graner, Med dr, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Jan Brynhildsen, Professor, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Henrik Graner, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Olof Alexandersson, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Radha Korsoski, Doktorand, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Linnéa Lindroos, Med dr, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Ann Josefsson, Professor, Överläkare, SFOG-styrelsemedlem 

Kerstin Nilsson, Seniorprofessor, SFOG-styrelsemedlem 

Nathalie Bladfält, ST-läkare, SFOG-styrelsemedlem 

Hanna Åmark, Med dr, Överläkare, Ordförande Perinatal ARG, SFOG 

Sophia Brismar Wendel, Docent, Överläkare, SFOG medlem 

---------------------------------------------

Övrig replik: Debattörer: Hemfödsel bör inte skattefinansieras | SvD Debatt

Slutreplik: Barnmorskeförbundet: Hög tid att utveckla förlossnings­vården | SvD Debatt