Tidigare projekt
"Ge kniven vidare" och "Nya ge kniven vidare".
OGU initierade 2013 kampanjen "Ge kniven vidare" i Sverige då vi såg att under kampanjen förbättrades den kirurgiska träningen. År 2017 initierade Kirub (kirurger under utbildning) den ‘’Nya ge kviven vidare’’. Den nya versionen av ‘’Ge kniven vidare’’ baserades på feedbackmodellen ‘’ask-tell-ask’’ för att förenkla sättet att ge feedback.
Ett fickkort utformades där ena sidan tydligt riktar sig till handledaren med tips för hur feedback kan ges, se nedan. Det är ett viktigt stöd för handledaren och förhoppningen är att det skall underlätta givandet av utvecklande feedback även fortsättningsvis
Vill du läsa mer om kampanjerna så hittar du information på kirub.se samt på s.19-21 i Kvinnoläkaren #5/2019 som finns på SFOG:s hemsida. Vi hoppas att kampanjen lever vidare även framöver. Ni får jättegärna maila in era idéer, förslag, koncept och ev. egenframtaget material så att vi kan lägga upp allt här på OGU:s hemsida och därmed inspirera andra och låta dem ta del av ert arbete. Sprida budskapet vidare, helt enkelt!
LYCKA TILL önskar er OGU-styrelse!
Gynsatsningen.
Gynsatsningen.
Kvinnokliniken på Falu lasarett har sedan ett antal år tillbaka drivit något som kallas för ”Gynsatsningen”. Det innebär att en ST-läkare åt gången under 4 månaders tid är friställd från jourschemat och bara har avdelningsplacering på benign sida på gynekologiska avdelningen
I "Gynsatsningen" ingår preoperativa bedömningar och övrigt avdelningsarbete där man som "gynsatsare" alltid arbetar heltid och delar allt ansvar för inneliggande patienter tillsammans med överläkare och specialister.
Efter "Gynsatsningen" har man som ST-läkare blivit så pass självständig att man kan assistera den som gynsatsar vid lättare ingrepp som vissa laparoskopier och prolapsoperationer, beroende på vilka ingrepp man blev mest exponerad för under sin egen "Gynsatsning". Det blir ett naturligt steg vidare i den operativa färdigheten.
Vad lär man sig?
•Enklare laparoskopier (laparoskopisk sterilisering, laparoskopisk genomspolning av äggledare samt okomplicerade salpingooforektomier laparoskopiskt).
• Prolapsoperationer utan nät (främre plastik, bakre plastik, cervixamputation).
• Hysteroskopi (diagnostiska samt extirpation av polyper).
Man skall även självständigt, eller under handledning, beroende på hur många av nedanstående ingrepp man blivit exponerad för, kunna utföra:
• Abdominell hysterektomi.
• Laparoskopiska cystenukleationer.
• Laparoskopiska tubotomier/tubektomier vid extrauterin graviditet.
• Laparoskopiska salpingektomier.
• Laparoskopiska peritoneumresektioner p.g.a. endometrios.
På samtliga operationer på benign sida är tanken att ST-läkaren skall stå som förstaoperatör och ta ansvaret för operationspatienterna. Successivt blir man under "Gynsatsningen" mer och mer självständig men med tillgång till handledning vid behov, så att man får utvecklas under ansvar.
Man har lagt "Gynsatsningen" någonstans i mitten av ST-tjänsten och framåt så att man, när man börjar, redan har en viss operativ vana.
Har du frågor om projektet "Gynsatningen" så är du välkommen att kontakta kvinnokliniken i Falun. Behöver du hjälp med att hitta kontaktuppgifter så hör av dig till OGU-styrelsen.