Sök

Forskning och vetenskapligt arbete under ST

Det läggs stor vikt vid forskning och OGU arbetar aktivt för att få fler ST-läkare att själva forska och att ta del av aktuell forskning inom vår specialitet. Det vetenskapliga ST-arbetet är ett bra sätt att få smaka på vad forskning kan ge och hur spännande det kan vara att fördjupa sig i ett ämne. Det kan vara starten på din forskarkarriär!

Vetenskapligt arbete under ST

Den vetenskapliga progressen är viktig under specialisttjänstgöringen. För deltagande i SFOGs specialistexamen krävs att man antingen genomfört ett vetenskapligt arbete under ST (ST-arbete) eller att man fyller i en vetenskaplig portfolio enligt SFOG’s mall. Enda undantaget är de som redan är disputerade. Dessutom ska ST-läkaren göra ett kvalitets- och utvecklingsarbete.


Alternativ 1. ST-arbete

Hur lång tid ska avsättas?
SFOG:utbildningsnämnd rekommenderar att ST-arbetet och kvalitets- och utvecklingsarbetet sammanlagt skall motsvara minst 10 veckors heltidsarbete (inklusive kurs i forskningsmetodik och medicinskt vetenskapligt syn- och förhållningssätt). Arbetstid ska avsättas till det obligatoriska arbetet.

Hur påbörjar jag ett ST-arbete?
1. Läs riktlinjerna från SFOG’s utbildningsnämnd för ST-arbetet (länk till Specialistexamen| SFOG).
2. Kontakta en potentiell handledare. Handledaren för ST-arbetet behöver vara disputerad. Om det är svårt att hitta en disputerad handledare på din klinik eller i din region, kan utbildningsnämnden genom sitt nätverk, bistå med tips och kontaktuppgifter till potentiella handledare. Kontakta i så fall utbildningssekreteraren (ordförande i Utbildningsnämnden).

Möjlighet till förhandsbedömning av projektplanen
Maila din projektplan till utbildningssekreteraren om du önskar en preliminär bedömning av om arbetet kommer att hålla måttet för att delta vid SFOG:s Specialistexamen. Det är viktigt att spara ett skriftligt godkännande för att du ska kunna hänvisa tillbaka till detta när du senare anmäler dig till Specialistexamen.


Alternativ 2. Vetenskaplig portfolio

Portfolion innehåller ett antal utbildningsaktiviteter som ST-läkaren skall ha genomfört. Den är utarbetad av SFOGs Utbildningsnämnd och är tänkt att säkerställa en motsvarande vetenskaplig utveckling under ST som ST-läkaren annars hade tillgodogjort sig genom att genomföra ett ST-arbete. Gå igenom den vetenskapliga portföljen tidigt under din specialisttjänstgöring så att du kan planera hur du bäst uppfyller målen under din ST. Den senaste versionen finns här.

Den vetenskapliga portfolion är under utveckling och om du har synpunkter på portfolion är du välkommen att höra av dig via OGU:s forsknings- och utbildningsrepresentanter.