Årsrapport UR-ARG (Urogynekologi och vaginal kirurgi) 2019
Ordförande: Marie Westergren Söderberg
Sekreterare Riffat Cheema
Webmaster: Mats Stenberg
Ur-ARG har haft två möten och ett internat under perioden.
Under ett välbesökt möte i december fortsatte diskussionen angående långtidskomplikationer efter TVT vilket lett till att TVT-bandet ifrågasatts och dragits in i vissa länder. Vanligast förekommer erosion av bandet (1,5%), men i få fall uppstår kronisk smärta vilket är mer problematiskt och medfört en efterfrågan på kirurgiskt borttagande av hela bandet. Efter att Eva Uustals presentation från Gynops användarmöte av aktuella publicerade siffror visats och Pia Telemans genomgång av TVT-komplikationer kom gruppen framtill att vi vill fortsätta hjälpa våra patienter med TVT-metoden, men också:
- Förbättra Gynop-registrets patientinformation om risker
- Verka för att riktlinjerna vid TVT-operationer i NMI-dokumentet framtaget av Socialstyrelesen och SKL följs. (Länken borttagen från socialstyrelsens hemsida) www.socialstyrelsen.se/SiteCollectionDocuments/nationella-indikationer-operation-anstrangningsinkontinens-kvinnor.pdf
- Verka för att operationer p.g.a. TVT-komplikationer också registreras i Gynop-registret
- Verka för att patienter med svåra komplikationer efter TVT utreds och behandlas vid nationella centra och ska ingå i begreppet avancerad bäckenbottenrekonstruktion som nu ska nivåstruktureras.
- Stimulera till svensk forskning om sena TVT-komplikationer
- En debattartikel i Läkartidningen publicerades i ämnet: www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2018/12/Inkontinensslynga--van-eller-fiende/
I mars hölls en tvådagars internat för att ta fram ett SFOG-råd om viken operationsmetod som ska rekommenderas till vilken patientgrupp med apikal prolaps. Det ser olika ut runt om i Sverige beroende på olika kompetens och resurser och UR-ARG vill verka för en så långt det går evidensbaserad och jämlik vård. Vissa patienter med apikal prolaps kan komma att ingå i begreppet avancerad bäckenbottenrekonstruktion och nivåstruktureras. Arbetet kom igång bra, men påverkades negativt av att tillverkarna av de mest använda prolapsnäten upphörde att tillverka dem under våren 2019 p.g.a. skadeståndsanspråk utomlands. UR-ARG återsamlas i höst för att fortsätta arbetet.
Arbetet med en ny ARG-rapport om urininkontinens har fått stå tillbaka eftersom de ovanstående områdena bedömts mer angelägna, men kommer att återupptas när tiden medges.